Дали знаете дека црното вино штити од хеликобактер?!

Истражувањето спроведено во Германија покажало дека со умерено консумирање вино може да се намали ризикот од инфекција со хеликобактер, која е тесно поврзана со развојот на гастритис и чир на желудникот и дуоденумот. Германските научници утврдиле дека кај луѓето кои не пијат алкохолни пијалаци, ризикот од инфекции со хеликобактер е нешто поголем од кај луѓето кои умерено консумираат вино и пиво.

Исто така, алкохолот кој го содржи виното го смирува стомакот и помага кај некои стомачни проблеми, како што е патничката дијареја. Виното позитивно делува и на метаболизмот на холестеролот, така што е забележано дека луѓето кои умерено пијат пиво имаат помали шанси за создавање камен во жолчката.