Дали знаете колку често треба да се менува постелнината во лето?!

Нечистотијата се создава на површината и создава одлична подлога за размножување на микроорганизми кои можат да предизвикаат низа здравствени проблеми...

Перењето и одржувањето на облеката и постелнината чисти е обврска која треба секој човек кој се грижи за сопственото здравје да ја исполнува редовно, особено кога се во прашање чаршафот и прекривката. Иако можеби ви изгледаат совршено чисти, треба да знаете дека нечистотијата се создава на површината и создава одлична подлога за размножување на микроорганизми кои можат да предизвикаат низа здравствени проблеми. Ова особено важи за летниот период кога повеќе се потиме, а на постелината може да се најдат и остатоци од нечистотии и козметички производи. Затоа препораката е постелнината да се менува најмалку еднаш неделно.

Мртвите клетки и природните телесни масла и течности може да ги привлечат прашинските грини, кои се размножуваат со голема брзина, па затоа треба повеќе да мислите на заштитата, односно да редовно да ја менувате постелнината.