Дарувањето крв спасува животи: Како можете да помогнете за време на критичниот недостиг на крв

Дарувањето крв спасува животи: Како можете да помогнете за време на критичниот недостиг на крв Дарувањето крв секогаш е потребно, но зимските и летните месеци често носат критичен недостиг.На секои 2 секунди некому му е потребна трансфузија на крв. Едно дарување крв може да спаси животи на најмногу три лица.

Дарувањето крв спасува животи: Како можете да помогнете за време на критичниот недостиг на крв Дарувањето крв секогаш е потребно, но зимските и летните месеци често носат критичен недостиг.На секои 2 секунди некому му е потребна трансфузија на крв. Едно дарување крв може да спаси животи на најмногу три лица. Забележано е намалување на бројот на луѓе кои донираат за 40%.

Подолу се дадени неколку информации кои ќе ви помогнат да го разберете влијанието што може да го направи вашето дарување крв.

Зошто треба да донирате крв?
На секои 2 секунди некому му е потребна трансфузија на крв. Едно дарување крв може да спаси животи на најмногу три лица.

Вашата донација се користи за време на трансфузии и процедури кои им помагаат на пациентите кои изгубиле премногу крв. Донациите на крв исто така може да им помогнат на луѓето чии тела не можат да создадат нормална количина на крвни зрнца за да ги одржат стабилни.

Донациите на крв се потребни повеќе во текот на зимските месеци за да се помогне да се одржи снабдувањето во текот на прославите на празниците во САД, лошото време и зголемувањето на болестите како настинка, грип и СОВИД-19 доведуваат до намалени донации во зимските месеци.

Летните месеци може да доведат и до недостиг. Луѓето често се премногу зафатени на одмор или уживаат во топлото време.

Недостатокот на снабдување со крв во болниците може да доведе до неможност да се грижат за болните или повредените пациенти.

Како се дарува крв и каква е процедурата?
Вистинското дарување крв трае околу 10-20 минути. Целиот ваш состанок трае 45-60 минути, вклучувајќи документи, донации и време за набљудување од 15 минути.

Кога ќе бидете подготвени да донирате, можете да пребарувате на интернет за „дарување крв во мене“ и да најдете добро место за да донирате блиску до вас. Можете исто така да ја користите оваа алатка за да најдете локации во ваша близина.

Пред состанокот, погрижете се да појадувате и да пиете многу вода денот пред и денот на донирањето. Водата за пиење помага во хидратацијата на ткивото на вашето тело, го зголемува волуменот на крвта и го олеснува наоѓањето вена од која ќе се црпи. Правилната исхрана и хидратација може да ви помогнат да избегнете вртоглавица или зашеметеност.

Откако ќе пристигнете, ќе одговорите на некои прашања и ќе пополните формулар за да ја добиете вашата медицинска историја и основните лични информации. Кога тоа ќе заврши, ќе легнете на стол додека медицинската сестра става игла во вашата рака за вадење крв.

По околу 10-20 минути, вашето дарување крв ќе биде завршено. Пред да го напуштите објектот, од вас ќе биде побарано да останете 15 минути за да уживате во бесплатни закуски и пијалоци. Ова е за да се осигурате дека немате негативна реакција, како вртоглавица.

Погрижете се да пиете многу течности по процедурата додека се придржувате до вашиот нормален распоред на оброци. Можете да донирате до шест пати годишно. Сепак, ќе ви требаат осум недели помеѓу сесиите за вашето тело да го врати изгубеното.

Која е разликата помеѓу дарувањето крв и дарувањето тромбоцити?
Крв најчесто се дава на пациенти со трауматски повреди, оние со рак или оние кои се подложени на операција. Тромбоцитите се ситни клетки во вашата крв кои формираат згрутчување и престануваат да крварат. Тие се користат кога пациентите крварат или кога нивното ниво на тромбоцити е критично ниско, за да се спречи крварење како што е леукемија.

На секои 15 секунди некому му требаат тромбоцити. Тие се од суштинско значење за преживување и борба против ракот, хроничните болести и трауматските повреди, според Црвениот крст.

Постапката за дарување на тромбоцити е малку поинаква од редовното дарување крв. Еве некои од разликите:

Тромбоцитите не може да се даруваат на крводарителска акција.
Донацијата на тромбоцити користи машина за извлекување само на вашите тромбоцити и го враќа остатокот од вашата крв назад кај вас.
Од почеток до крај, потребни се околу 3 часа за да се донираат тромбоцити.
Можеби ќе можете да донирате тромбоцити до 24 пати годишно во споредба со 6 пати годишно за редовно дарување крв.

Каде можете да донирате?
Лесен начин да најдете центар за дарување е да пребарувате на интернет за дарување крв во ваша близина или во одреден град.