ДАСХ диетата може да го намали ризикот од затајување на срцето

Резултатите од ова истражување покажале дека ДАСХ диетата може да го намали ризикот од развој на затајување на срцето за речиси 50%, што е подобро од било кој лек.

ДАСХ/DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) диеатата која се користи за намалување на ризикот од хипертензија, исто така може значајно да го намали ризикот од затајување на срцето кај лицата помлади од 75 години.

ДАСХ диетата е богата со овошје, зеленчук, јаткасти плодови, житарки од цело зрно, риба, немасни млечни производи и мисиркино и пилешко месо. Исто така, за оваа диета е карактеристичен и намалениот внес на сол, црвено месо, слатки и засладени пијалаци.

Резултатите од ова истражување покажале дека ДАСХ диетата може да го намали ризикот од развој на затајување на срцето за речиси 50%, што е подобро од било кој лек.

Инаку, затајувањето на срцето е честа причина за хоспитализација на лицата во повозрасните години.

Иако е слична на медитеранската исхрана, ДАСХ диетата се разликува по тоа што препорачува млечни  производи со мал процент на масти и исклучува алкохол.