Дебелината и КОВИД-19 се убиствена комбинација: Ризикот од смрт драматично се зголемува со раст на индексот на телесната маса

Прекумерната телесна тежина или обезноста го зголемува ризикот кај КОВИД-19, но и многу други сериозни болести

Лицата со прекумерна телесна тежина имаат зголемен ризик од смрт или тешка форма на КОВИД-19, покажал извештајот на Заводот за јавно здравје на Велика Британија, а стручњаците дошле до некои поврзаности помеѓу двете пандемии.

Заводот мината недела објави податоци кои покажуваат дека кај лицата со индекс на телесна маса (BMI  – body mass index) од 30 до 35, ризикот од смрт од КОВИД-19 се зголемува за 40 проценти, а за дури 90 проценти кај оние чиј индекс е поголем од 40, во споредба со лица со здрава телесна тежина.

“Сегашните докази се јасни и покажуваат дека прекумрната телесна тежина или дебелината ве ставаат во категорија на поризични за развој на сериозна форма или смрт од КОВИД-19, но и поизложени на многу други сериозни болести“, вели Алисон Тедстон, главен нутриционист во британскиот завод за јавно здравје.

И други истражувања во светот покажуваат дека лицата со прекумерна телесна тежина имаат повисок ризик за компликации при инфекција со новиот коронавирус.

Лицата со индекс поголем од 30 се сметаат обезни.

Научниците и натаму се обидуваат да утврдат кој точно механизам би можел да ја појасни врската помеѓу дебелината и КОВИД-19, а засега утврдиле неколку фактори.

Дебелината води до акумулација на маснотии во виталните органи, како и до инсулинска резистенција и висок крвен притисок. Тоа значи дека дебелината често оди рака под рака со други здравствени тегоби како дијабетес, послабо срце и полошо функционирање на црниот дроб и на бубрезите.

Прекумерната акумулација на маснотии може да влијае и на респираторниот систем. Поради дебелината лицата имаат краток здив и им недостасува кислород во крвта и во ткивата.

“Обезноста додава притисок на речиси секој орган или систем во телото“, тврди Сизан Џиб, професор по нутриционизам и јавно здрваје на Универзитетот Оксфорд. Таа додава дека не е изненадувачки што го зголемува и ризикот од компликации поради КОВИД-19.

Масното ткиво исто така има повисоки нивоа на ангиотензин – конвертирачки ензим 2 (ACE2) кој новиот коронавирус го користи за влез во клетките. Лицата со повисоки нивоа на ACE2 во крвта и ткивата полесно може да се заразат со КОВИД-19, сметаат стручњаците.

Франческо Рубино, стручњак за дебелина и метаболички хирург на лондонскиот Кинг колеџ, врската помеѓу КОВИД-19 и дебелината ја нарекува “судар на две пандемии“.