Делови од телото кои никогаш не престануваат да растат! Не се косата и ноктите!

Косата и ноктите растат затоа што така е предодредено со генетиката и тоа се разликува кај секого

Ако мислевте дека со растот сте завршиле штом сте излегле од пубертетот, сте се измамиле – затоа што некои делови од телото продолжуваат да растат и да се зголемуваат! Два мошне важни дела од телото во текот на животот растат, иако остатокот завршил со тоа. Доктор Рајан Неинстејн, пластичен хирург, тврди дека два дела од нашето тело се разликуваат од остатокот.

„Најголем број клетки престануваат со раст во пубертетот, а кога клетките на коските, мускулите и мастите престануваат да се зголемуваат ние престануваме да растеме. Тоа не значи дека некои клетки изумираат и не се создаваат нови, туку само дека нивниот број на некој начин е ограничен“, истакнал доктор Неинстејн.

Нашите уши и нос се единствени во споредба со остатокот од телото затоа што овие две ткива продолжуваат да растат во текот на животот. Кога ќе погледнете некого кој има 80 години и ќе го споредите неговиот изглед со времето кога, на пример, имал 20 години може да се забележи дека сега има поразличен нос и уши. Заради ова и некои постари луѓе имаат поразлични, односно поголеми нос или уши, токму ова е причината.

Ако во моментов низ главата ви се врти прашањето зошто косата и ноктите не спаѓаат во оваа категорија, доктор Неинстејн има одговор:

„Косата и ноктите растат затоа што така е предодредено со генетиката и тоа се разликува кај секого. Ќелавоста, на пример, е наследна“, истакнува тој.