Денис Арсовски: Пливањето е еден од најсигурните спортови? Проверете дали имате симптоми на пливачко колено!

Кога по флексија на коленото нагло се исправи ногата за пливачот да се ‘’оттурне’’ нанапред, се развива голема тензија на внатрешната страна на коленото, со што се повредува медијалниот колатерален лигамент.

Пишува: Денис Арсовски
физиотерапевт, специјалист по рехабилитација во ортопедија, хирургија и травматологија

Се смета дека од аспект на повредите, пливањето е еден од најсигурните спортови. Меѓутоа, постојат многу повреди поврзани со пливањето. Дури една четвртина од нив се повреди на коленото.

Кога по флексија на коленото нагло се исправи ногата, за пливачот да се “оттурне“ нанапред, се развива голема тензија на внатрешната страна на коленото, со што се повредува медијалниот колатерален лигамент. Се смета дека неправилната техника претставува главниот причинител за настанување на ваква повреда, бидејќи истата настанува кога коленото премногу оди во надворешна ротација (свртување на коленото нанадвор).

Симптоми на пливачко колено се болка и оток во коленото и остра болка во коленото при движење кое е одговорно за развој на оваа повреда.

Во акутната фаза доаѓа во предвид криотерапија а потоа и други модалитети на физикална терапија. Од помош е носење на едноставна неопренска коленица при пливањето бидејќи таа спречува несакани движења и делумно го штити коленото од ново повредување.

♦♦♦♦ Од истиот автор, прочитајте и: Денис Арсовски: Избегнете ја болката во грбот при пливањето за време на вашиот одмор

Се препорачува да се користи куркума која придонесува за одржување на флексибилноста на зглобовите и тетивите и има силни антиоксидативни својства. Но, додавањето на прашок од куркума како зачин во исхраната не е доволно да се искористат нејзините придобивки, бидејќи куркуминот многу слабо се абсорбира во организмот и не навлегува добро во крвта. Затоа е препорачливо да се користат додатоци на исхрана кои во својот состав имаат куркума т.е. куркумин – активна состојка на куркумата.

Се смета дека неправилната техника претставува главниот причинител за настанување на ваква повреда, бидејќи истата настанува кога коленото премногу оди во надворешна ротација (свртување на коленото нанадвор).

Еден од нив е FLEXOFYTOL на белгиската компанија Tilman. Тој во својот состав содржи био-оптимизиран екстракт од куркума добиен преку патентиран процес со кој се постигнува лесна ресорбција во споредба со прашокот од куркума. На таков начин телото ја добива потребната количина на куркумин со кој се придонесува за одржување на флексибилноста на зглобовите и тетивите и го ограничува стареењето на ‘рскавицата.