Депресијата може да се лекува со вежби за дишење

Депресивните растројства, потенцират научниците, водат и заболувања на кожата, но она што загрижува додаваат тие, е дека овие состојби се почесто се јавуваат кај младата популација кои имаат проблеми со болести на срцето.

Експерти од Универзитетот во Базел по испитувањето на 6.483 адолесценти во САД, утврдиле дека како резултат на депресијата често се развиваат заболувања како артритис и гастроинтестинални нарушувања.

Депресивните растројства, потенцират научниците, водат и заболувања на кожата, но она што загрижува додаваат тие, е дека овие состојби се почесто се јавуваат кај младата популација кои имаат проблеми со болести на срцето.

За прв пат е утврдена и корелација помеѓу епилепсијата и дигестивните нарушувања. Научниците сметаат дека тешката депресија може да се надмине со помош на техники за ритмичко дишење.

Учесниците во студијата кои изведувале вежби за дишење покажале сериозно намалување на симптомите на депресија во споредба со оние во друга група кои примале лекови.