Депресивна вагина или вагинална атрофија се јавува заради недоволно секс!

Депресивна вагина се јавува како резултат на недостаток на естроген. Во стручните кругови овој ’проблем’ се нарекува вагинална атрофија.

Недостатокот на секс (ова особено се однесува за жените) може да биде прилично непријатно и да резултира со низа компликации… И под секс не се мисли само на ’акција’ со вашиот партнер, туку и на ’соло секс’ бидејќи и тој може да помогне во одбегнување на состојбата наречена „депресивна вагина“.

Депресивна вагина се јавува како резултат на недостаток на естроген. Во стручните кругови овој ’проблем’ се нарекува вагинална атрофија. Оваа состојба настанува заради недоволна прокрвеност на вагиналното ткиво. А ткивото ќе биде добро прокрвено само ако редовно се „масира“ – значи, со сексуален однос или маструбација.

Освен тоа, со редовен секс расте и нивото на хормонот естроген во крвта. Естрогенот е од исклучителна важност за вагината затоа што го регулира циклусот и вагиналната флора. Исто таа, може да влијае и на мирисот на вагината.


Чувството е како габична инфекција

Многу жени кои се соочуваат со оваа состојба на почетокот веруваат дека имаат габично воспаление. Имено, чести симптоми на депресивна вагина се чешање, печење и болки при мокрење.