ДЕРМАТОЛОЗИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ НА СИМПТОМИ НА РАК НА КОЖАТА КОИ ПОВЕЌЕТО ЛУЃЕ ГИ ИГНОРИРААТ: Како да препознаете сомнителна бенка

Ракот на кожата е всушност абнормален раст на клетките и најчесто се јавува на деловите од телото кои се најмногу изложени на сончевите зраци. Меѓутоа, експертите предупредуваат дека сончевите зраци не се единствениот фактор, туку ракот може да се појави и на делови од телото кои се покриени со облека, што го отежнува неговото препознавање.

Докажано е дека ракот на кожата во повеќето случаи се јавува кај лица кои имаат голем број бенки, како и кај оние кои имаат светла кожа и светли очи. Исто така, неретко се јавува кај лица кои биле изложени на радијација, извори на УВА зрачење или сончеви зраци, како и кај оние кои имаат наследен фактор.

Меланомот е најретката форма на рак на кожата, но и најопасна. Само 30 проценти од канцерогените меланоми се јавуваат на постоечка бенка. Најчесто има кафеава или црна боја и може да се појави буквално насекаде на кожата. Меланомот може да биде каква било промена на бенката, без разлика дали тоа е неговиот изглед, големина или форма, а доколку не се лекува навреме, често може да биде опасно по живот.

КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ СОМНИТЕЛНА БЕНКА?

Бенката е всушност пигментирана дамка која се појавува на кожата, а се развива од меланоцити. Тие се развиваат во текот на животот со пик во адолесценцијата, а нивниот број зависи од генетиката, изложеноста на сонце, но и некои други фактори како што се хормони или бременост. Бенките се главно бенигни, но секоја промена во нивниот изглед може да биде предупредувачки знак дека можеби станува збор за меланом.

Најчестите симптоми на меланом се асиметрична бенка, неправилен раб на бенката, бенка поголема од шест сантиметри, бенка што чеша или крвари и која било друга промена на бенката што ве загрижува или е едноставно необична.

ОСТАНАТИ ВИДОВИ НА КАРЦИНОМ НА КОЖАТА

Покрај меланомот, постојат уште три форми на малигни заболувања на кожата.

Едно од нив е базоцелуларен карцином кој е најчеста форма на малигни тумори на кожата, но и најмалку опасен. Најчесто се појавува како подигнат јазол на кожата, проткаен со крвни садови, но често изгледа како раничка или краста која упорно не зараснува. Најчесто постојаното отворање на раната е причината поради која повеќето пациенти се консултираат со дерматолог. Ако не се лекува подолг временски период, може да дојде до локално продирање подлабоко во ткивото, а во ретки случаи може и да метастазира.

Следен е планоцелуларниот карцином, а всушност станува збор за втора најчеста форма на малигни тумори на кожата. Најчесто се појавува на делови од кожата како што се лицето или скалпот. Овој тип на рак настанува од актинични кератози, неговата површина е подигната и покриена со цврста краста. Планоцелуларниот карцином е помалиген од карцином на базоцелуларниот и може да се прошири на лимфните јазли и други органи.

И на крајот, дерматолозите предупредуваат на актинични кератози, кои се неагресивни, локализирани карциноми на кожата во форма на црвеникаво-кафеави, лушпести и груби промени на кожата. Најчесто се јавуваат кај постарите лица, а најмногу ги погодуваат областите кои се изложени на сонце, како што се лицето, вратот, ушите, рацете и скалпот. Овие промени се резултат на хронично и прекумерно изложување на сонце, а третманот на овие промени е неопходен бидејќи во 10 проценти од случаите може да прераснат во инвазивен карцином со сериозни последици.