Детоксикација со правилно дишење

За да воведете ред, прво треба да го слушнете своето тело, па потоа да воспоставите надзор над дишењето кој се стекнува со вежби.

Со правилното дишење се намалува стресот, болките и се чистат белите дробови од надворешни фактори како никтоинот, катранот и загадениот воздух.

Дишењето е основна работа со која се раѓаме и со самото тоа е еден од најважните природни процеси.

Се состои од две активности: вдишување и издишување, а во тој процес доаѓа до размена на гасови при што во нашето тело влегува количина на кислород потребна за преживување. Ова е многу важна телесна активност бидејќи со вдишувањето не доаѓа само до опскрбување со кислород, туку со издишувањето ги исфрламе штетниот јаглерод диоксид, но речиси и половина од токсините од телото. Интересно е како едноставниот и вроден процес во поголемиот дел од времето го извршуваме погрешно, а правилното дишење го јакне имуниот систем, го намалува стресот, го отстранува заморот и главоболките, ги олеснува болките, одржува подобра концентрација и ја поттикнува работата на крвотокот.

За да воведете ред, прво треба да го слушнете своето тело, па потоа да воспоставите надзор над дишењето кој се стекнува со вежби. Најголемиот проблем денес претставува плиткото дишење со кое не се внесува доволно кислород, а не се исфрлаат ни доволно штетните материи. Секое вдишување треба да почне од стомакот, преку долниот дел на белите дробови, па дури тогаш до самиот врз. Издишувањето ги следи истите еднакви движења.

Вежби за дишење

  • Би било добро секој ден барем пет минути наутро и навечер да го вежбате дишењето, за да со време премине во навика.
  • Седнете на под или друга цврста подлога и заземете исправена позиција на грбот.
  • Многу е важно ‘рбетот да биде исправен за да може правилно да се вдиши и издиши.
  • Вдишете низ нос, а издиштете преку уста, но на начин лесно да издишувате.
  • Длабоко вдишете со стомакот, на почетокот може да го испакнете нанадвор за да тоа ви стане нормално. Откако воздухот ќе влезе во стомакот, полека вдишете со долниот дел на белите дробови, се до градниот кош. Бројте до шест.
  • Задржете го здивот така три секунди.
  • Издишувањето трга еднакво исто од стомакот кој во таа прилика може да го вовлечете, а продолжува така од средината до врвот на белите дробови. Обидете се да броите до 12.

Ова повторете го неколку пати, колку што сметате дека е потребно, но 5 до 10 минути дневно би било идеално.