Диетата не е иста за мажите и за жените

Диета со ист внес на калории, покажала различен ефект кај мажите во однос на жените.

Помалиот внес на калории има поизразени метаболички ефекти кај мажите, заклучиле данските научници од Универзитетот во Копенхаген.

Испитувани биле 2.000 лица со прекумерна тежина и со преддијабетес.

Тие осум недели биле на диета со намален внес на калории. Се покажало дека мажите изгубиле значително повеќе од телесната маса отколку жените кои биле на истиот режим на исхрана. Покрај тоа, кај мажите е забележано и поизразено намален ризик поврзан со дијабетес.