Дијабетес, депресија, зависност… Еве кои болести лекар може да ги препознае пред да прозборите

Држење на телото, самодовербата и изгледот на очите, може да му покажат на лекарот и повеќе од што сакате да признаете.

Истренираното око на лекарот, го анализира пациентот и пред самиот да се пожали на симптоми, а овие дијагнози може да ви ги каже на прв поглед.

Држењето и движењата на телото се знак на депресија

Д-р Лили Розентал тврди дека држењето на телото и движењето на личноста многу зборуваат за неа.

“Кога пациентот ги влече нозете и притоа бавно се движи, можно е да има недоволно енергија, и со самото тоа може да биде болен или депресивен“, појаснува таа.

Од друга страна, ако движењата на телото се воздржани, како на пример, да ја движи само главата, пациентот го мрда цело тело, тоа може да биде симптом на психички или емоционални проблеми.

Рапав глас оддава зависност од цигари

Рапав глас, воспалени непца и специфичен мирис на цигари кои се чувствува и на облеката, но и во здивот на пациентот, се знаци кои на лекарот му укажуваат дека сте пушач, тврди д-р Ана Гуанш.

Неретко имаат и жолти нокти, и т.н. пушачки линии околу устата кои настануваат како последица на повторувачки движења, односно вовлекување дим од цигарата.

Лош здив е симптом на дијабетес

Иако причините за појава на лош здив од устата се бројни, хроничниот лош здив може да биде симптом на неколку болести. Лошиот здив е симптом на дијабетес, болести на црн дроб, но и на нерамнотежа на желудочните бактерии  и лоша орална хигиена. Кај дијабетесот се јавува и овошен здив која настанува како резултат на прекумерно производство на кетони, тврди д-р Лујза Петар.

Истакната очна шуплина е знак на хронична болест

Шуплива и вовлечена очна шуплина со губење на килограми и блед изглед на кожата, е нешто што ќе го загржи секој лекар.

“Таков изглед е последица на тешки болести кои ја црпат енергијата на телото и го прави анемично, а неретко поради болести или поради лекување на болест, тие пациенти губат и апетит што ги прави уште поисцрпени“, вели д-р Ана Гуанш.

Висок крвен притисок се забележува и со црвенило на лицето

Порастот на крвниот притисок, телото се обидува да го регулира со проширување на крвните садови, а со тоа горниот слој на кожата станува изразено црвен. Од друга страна, кај некои може да се јават и капилари кои дополнително поттикнуваат црвенило.