Дневната прошетка го намалува ризикот од појава на дијабетес

“Рекреацијата по оброкот е посебно добра, кога е во прашање намалување на нивото на глукоза во крвта, која обично е зголемено три часа по вечерата“, изјавила водачот на истражувањето Лорета Дипетро од Универзитетот “Џорџ Вашингтон“.

Пешачењето може да го намали ризикот од појава на дијабетес, а најновите истражувања кои следеле што се случува во организмот по оброк, кога шеќерот ќе влезе во крвотокот, советуваат токму прошетка по јадењето.

Лекарите одамна препорачуваат вежбање како превентива, кога станува збор за дијабетес тип 2, особено кај лицата со висок ризик. Најновата истражувања покажале дека прошетките по оброк може да бидат наједноставната и најдобра стратегија  во борба против дијабетесот, особено за повозраните лица.

Истражувањето покажало дека само 15 минутно пешачење, половина час по оброкот го намалува ризикот од дијабетес, а прошетката од 45 минути наутро или навечер, е бајефикасна, како и прошетката веднаш по вечерата.

“Рекреацијата по оброкот е посебно добра, кога е во прашање намалување на нивото на глукоза во крвта, која обично е зголемено три часа по вечерата“, изјавила водачот на истражувањето Лорета Дипетро од Универзитетот “Џорџ Вашингтон“.

Ова истражување е важно и кога се во прашање младите и бремените жени, кои имаат нешто поголем ризик од дијабетес.