Дневното консумирање боровници може да ги намали болестите на срцето за 12%

Д-р Питер Куртис, коавтор на студијата вели дека било утврдено дек една мала шолја дневно боровница резултира со постојано подобрување на васкуларните функции и вкочанетост на артериите. Тоа, според него, прави доволно разлика да ризикот од кардиоваскуларни болести се намали за 12 до 15%

Научници од Универзитетотво Англија го тестирале ефектите на консумирањето боровница на примерок од 138 возрасни лица со прекумерна тежина. Сите биле на возраст помеѓу 50 и 75 години и имале дијабетес, висок крвен притисок и пателе од прекумерна тежина. На сите учесници им било даванп 150гр или 75гр боровници, а студијата траела шест месеци.

Д-р Питер Куртис, коавтор на студијата вели дека било утврдено дек една мала шолја дневно боровница резултира со постојано подобрување на васкуларните функции и вкочанетост на артериите. Тоа, според него, прави доволно разлика да ризикот од кардиоваскуларни болести се намали за 12 до 15%

Претходни истражувања покажале дека лицата кои редовно јадат боровници имаат намален ризик од дијабетс тип 2 како и срцеви болести.