Доаѓа летото-како да се решите од водата во увото?!

Доаѓа летото-како да се решите од од водата во увото?!Само што завршивте со пливање или туширање. Дали некогаш ви се чувствуваат затнати ушите? Дали звуците се пригушени? Можеби имате вода во ушите.

Доаѓа летото-како да се решите од водата во увото?! Само што завршивте со пливање или туширање. Дали некогаш ви се чувствуваат затнати ушите? Дали звуците се пригушени? Можеби имате вода во ушите.

Можете дури и да ја заглавите потта во вашите уши од носење на слушалки. Ако не се грижите за тоа наскоро, може да завршите со инфекција позната како надворешен отитис или уво на пливачот. Кога водата седи во вашиот ушен канал, бактериите кои живеат таму цело време може да се размножат и да предизвикаат инфекција.

Но, мора безбедно да ја извадите водата. Направете го тоа погрешно и може да ги зголемите вашите шанси за состојбата  “пливачко уво”.  Ако имате пукнато тапанче или цевки во ушите, мора да бидете особено внимателни за тоа како ги сушите ушите.

ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ

Исушете го надворешното уво со мека крпа или крпа. Не лепете ја крпата во каналот.
Наведнете ја главата на едната страна за да помогне да се исцеди водата. Нежно повлечете го увото. Ова ќе го исправи вашиот ушен канал и ќе помогне да истече водата.
Вклучете ја машината за фен на најниската поставка и дувајте ја кон увото. Држете го барем еден лакат подалеку.
Обидете се со капки за сушење без рецепт.
За да направите капки за сушење дома, измешајте 1 дел бел оцет со 1 дел алкохол за триење. Истурете 1 лажичка од растворот во секое уво; навалете ја главата и оставете ја да исцеди.

Не за вадење вода од вашите уши
Употребата на погрешни методи за исфрлање на водата од ушите може да го изгреба ушниот канал или да ја зафати ушната маст во каналот. Не користете ги овие методи за сушење на ушите, или ќе имате поголема — не помалку — веројатност да добиете инфекција.

Избегнувајте памучни стапчиња. Тие можат да ја натрупаат ушната маст и нечистотијата во вашиот ушен канал, да го отстранат восокот што го штити вашето уво, да ги нарушат природните бактерии во ушниот канал или да ја иритираат тенката кожа на ушниот канал.
Не ставајте го прстот или ноктите во ушите. Можете да ја изгребете нежната кожа на ушниот канал.Никако клучеви или остри предмети.
Не користете хидроген пероксид или капки за сушење ако вие или вашето дете имате ушни канали или ако имате пукнато тапанче.

Како да забележите инфекција
Внимавајте на овие симптоми на  пливачко уво – само во случај советите за сушење да не функционираат:

Чешање во вашиот ушен канал
Црвенило во увото
Непријатност или болка што се влошува кога ќе го повлечете надворешното уво или ќе ја туркате малата испакнатина пред увото
Проѕирна течност без мирис што тече од вашиот ушен канал
Ако ги имате овие симптоми, вашиот лекар може да ви препише капки за уши. Капките ќе ги убијат бактериите или габите што ја предизвикуваат инфекцијата и ќе ви ја олеснат болката, отокот и воспалението.

Како да ја задржите водата надвор
Понекогаш најдобриот напад е добрата одбрана. За да спречите таложење на влага во вашите уши за почеток, обидете се со овие совети.

Отстранете ги слушалките ако сте испотени.
Премачкајте го памукот со вазелин и ставете го во надворешните уши за време на капењето.
Блокирајте ги ушите со памучни топчиња кога користите лак или боја за коса.
Користете тампони за уши и капа за пливање кога влегувате во вода.
Нека вашиот лекар ја отстрани ушната маст ако мислите дека имате проблем со акумулацијата на восок.

Да, ги штити вашите уши, но премногу може да ја заглави водата во каналот. Секогаш проверувајте со вашиот лекар. Никогаш не се обидувајте сами да го извадите.
Користете хидроген пероксид со одобрение од вашиот лекар. Ако имате акумулација на восок, тие може да ви предложат да ги исчистите ушите со 3% раствор на хидроген пероксид. Но, не можете да го направите ова ако имате цевки во вашите уши. Ставете околу половина од капалка за уши во вашето уво. Оставете го да  чрчори. Потоа свртете ја главата на страна, нежно повлечете го горниот дел од увото и оставете го да се исцеди.

o.r.