Докажано: Флавоноидите штитат од карцином и срцеви заболувања

Научниците утврдиле дека храната богата со овие антиоксиданти како што е овошјето, зеленчукот, зелениот и црниот чај, кафето и црното чоколадо може да го намали ризикот од карциноми и срцеви заболувања

Неодамнешно истражување укажало на значајното протективно дејство на флавоноидите. Имено, научниците утврдиле дека храната богата со овие антиоксиданти како што е овошјето, зеленчукот, зелениот и црниот чај, кафето и црното чоколадо може да го намали ризикот од карциноми и срцеви заболувања.

За овој ефект да даде резултат потребно е да внесуваме најмалку 500 мг флавоноиди на дневно ниво. Колку за пример, едно јаболко, еден портокал, 100 г боровинки, 100 г брокула и шолја чај ќе ни го обезбедат споменатото количество.