Докажано: Недостатокот на сонце причина за зимска депресија

Зимската депресија се јавува како резултат на недостаток на сончева светлина за време на постудениот дел од годината, што го пореметува внатрешниот часовник на телото и може неповолно да влијае на расположението. За среќа, ние оваа зима имаме повеќе сонце и сончеви денови

Се проценува дека околу 50 отсто од населението пати од зимска депресија (сезонско афективно пореметување), додека уште 10 до 20 проценти од луѓето имаат поблаг облик на ова пореметување на расположението.

Зимската депресија се јавува како резултат на недостаток на сончева светлина за време на постудениот дел од годината, што го пореметува внатрешниот часовник на телото и може неповолно да влијае на расположението. Симптомите кои уште можат да се јават се и потешкотии при концентрирањето, зголемена потреба за спиење, добивање на тежина и видлива потреба за јаглехидрати.

Некои од намирниците кои можат да ги ублажат симптомите на сезонското афективно пореметување се: морска риба – туба, скуша, лосос (благодарение на витаминот Д и омега-3 масните киселини кои ги содржи), зелен листест зеленчук, кој изобилува со витамини од Б групата, интегрални житарки, кои, исто така, изобилуваат со Б-комплекс и спречуваат нагли промени на нивото на шеќер во крвта, банани кои се добар извор на калиум и витамин Б6 и јаткасти плодови кои ни обезбедуваат енергија и го поттикнуваат создавањето на серотонин, па на тој начин поволно делуваат на расположението.