ДОКАЖАНО: Понеделниците носат најголем ризик од срцев удар, а во саботите шансите се најмали

Студијата на група шведски истражувачи имала за цел да истражи како годишното доба и деновите во неделата можат да влијаат на можноста за појава на срцев удар.

Авторите на студијата анализирале податоци на преку 150 000 случаи на срцев удар, забележани во болниците во период од 7 години. Се покажало дека луѓето најчесто имале срцев удар во понеделник, а најретко во сабота. Ризикот за појава на инфаркт во понеделник е поголем за 11 проценти во однос на деновите од вторник до петок. Кај помладите личности овој ризик е уште поголем во првиот работен ден во неделата и изнесува 20 отсто.

Научниците сметаат дека причината за оваа разлика меѓу понеделникот и останатите работни денови е поголемото ниво на стрес под кој се наоѓаат луѓето на почетокот од работната недела.

Кога станува збор за месеците најмногу срцеви удари се случуваат во декември, а најмалку во јули. Овој заклучок е во склад со резултатите на канадската студија која укажала на тоа дека зачестеноста на срцевите и мозочните удари се зголемува со паѓањето на надворешната температура под нулата.