Докажано: Сексот е здравје и лек!

За време на истражувањето се покажало дека ризикот од смрт е намален за околу 50 отсто, и тоа кај мажите кои на неделно ниво доживуваат барем два оргазми.

Десетгодишно истражување спроведено на Универзитетот во Бристол, покажало дека сексот и тоа како влијае врз човековото здравје, се разбира, лековито. За време на истражувањето се покажало дека ризикот од смрт е намален за околу 50 отсто, и тоа кај мажите кои на неделно ниво доживуваат барем два оргазми. Редовниот секс ја намалува и опасноста од добивање на мозочен удар, а спречува и развој на срцеви заболувања. Исто така, се смета и за еликсир на младоста, а двојките кои се интимни најмалку четири пати неделно изгледаат седум години помладо во споредба со оние кои тоа не го прават толку често, покажала студијата.

Психологот Дејвид Викс објаснува дека за време на сексот се активира хормонот за растење, кој освен што ги уништува слободните радикали, ја чува нашата кожа и мускулите и ги намалува дури и брчките. Редовниот секс уште го убива и стресот и поттикнува квалитетен сон, а одличен е и во борба против ракот. Всушност, честата ејакулација го намалување создавањето на канцерогените клетки во простатата во подоцнежните години.