Доколку косата ви побелела пред 40-та година, голема е веројатноста дека ќе добиете остеопороза!

Луѓето кои забрзано побелуваат би требало навреме да побараат лекарско мислење и да се заштитат од остеопороза

Посветете внимание на квалитетот на коските ако косата прерано и пребрзо ви побелува. Имено, после бројни истражувања стручњаците од Универзитетскиот медицински центар во Бостон дошле до заклучок и предупредуваат дека личностите на кои половина од косата им побелела пред 40 година од живото четири пати се посклони да заболат од остеопороза. За потполна убеденост во ова тврдење недостасуваат уште неколку алки кои се однесуваат на наследниот момент.

Алката која недостасува меѓу прерано побелената коса и создавањето остеопороза може да има директни врски со гените кои ја контролираат коскената маса и појавата на бели влакна.

Иако ова не е откриено, личностите кои забрзано побелуваат би требало навреме да појдат на лекар и да предупредат за остеопороза особено ако во семејството има зачестена појава на предвремено побелена коса, истакнуваат истражувачите од Одделот на наведениот центар за ендокринологија, дијабетес и болести на метаболизмот.