Доктор шокирал со изјавата: Сè повеќе царски рзеови се прават заради феноменот „дебели вагини“

Бројот на бебиња родени со царски рез во последните 15 години двојно е зголемен

Доктор Марко Гаудон гостувајќи во радиоемисија на Би-би-си шокирал со изјавата дека порастот на царските резови се случил заради „дебелите вагини“. Тој изјавил дека бројот на бебиња родени со царски рез се зголемил затоа што дебелите жени имаат дебели вагинални канали заради кои бебињата немаат доволно место за природно породување.

„Кај дебелите жени зголемен е процентот на масно ткиво во породилниот канал што го прави значително потесен, а тоа му отежнува на бебето да се лизне низ него во надворешниот свет“, вели докторот и додава дека дебелите жени заради тоа може да имаат отежнато породување. Сепак, доктор Гаудоин претрпел бројни критики заради ова свое бизарно тврење.

Доктор Вирџинија Бекет, пк, вели дека пречките при породувањето немаат никаква врска со феноменот на „дебели вагини“.

„Многу жени имале пречки при раѓањето, но тоа нема никаква врска со големината на вагината“, вели докторката и истакнува дека до компликации доаѓа заради положбата на бебето во родилниот канал или кога ќе дојде до диспропорција меѓу големината на бебето и родилниот канал.

„Дебелите жени обично ќе родат дебели бебиња, и тоа најчесто заради дијабетес“, вели докторката и додава дека поголемите бебиња потешко се ротираат и движат низ каналот, па за нив е посигурен избор царскиот рез, кој патем е потполно сигурен начеин на породување, за да се спречат евентуалните компликации.

Докторката вели дека бројот на бебиња родени со царски рез пораснал затоа што жените денес раѓаат во подоцнежни гоидни, но и заради се пораспространетиот проблем со дебелината.