Долготрајно воспаление на срцето погаѓа 1 од 8 хоспитализирани КОВИД-19 пациенти

Исто така се покажало дека хоспитализацијата поради КОВИД-19 е поврзана со полош квалитет на живот кој е поврзан со здравјето, како и со анксиозност и депресија.

Една година по хоспитализацијата поради КОВИД-19, кај повеќе од 12 проценти од пациентите воочено е воспаление на срцето (миокардитис), укажуваат резултати од нова студија. Освен воспаление на срцето, вообиаени се и воспалениај по целото тело и оштетувања на други органи.

КОВИД-19 е мултисистемска болест, а оваа студија покажала дека повредите на срцето, белите дробови и бубрезите може да се видат по иницијална хоспитализација на снимките и крвните анализи.

Исто така се покажало дека хоспитализацијата поради КОВИД-19 е поврзана со полош квалитет на живот кој е поврзан со здравјето, како и со анксиозност и депресија.

Утврдено е и дека некои пациенти страдаат и трпат долгорочни последици поради сериозноста на симптомите на КОВИД-19, а не поради веќе постоечки здравствени проблеми.

Според резултатите од студијата објавена во стручното списание Nature Medicine, се чини дека долготрајниот КОВИД-19 претежно ги погаѓа жените.