Долготрајното користење на спрејовите за нос предизвикува зависност

Кога сте настинати или имате алергија често носот ви е полн, а дишењето е отежнато, а најмногу помагаат спрејовите и капките за нос. Но колку се добри за здравјето?

Болестите и воспаленијата на носната слузница се многу чести. Ринитисот е воспаление и иритација на носната слузница при кој се лачи премногу слуз, носот е затнат, а дишењето станува тешко. Причините можат да бидат алергиите и настинките. Во текот на сезоната на алергии, иритацијата на носната слузница е вообичаена појава. Настинките и грипот се најголемите непријатели на носот, бидејќи воспалението на слузницата и шмркањето се еден од првите симптоми.

Капки и спреј за нос

Лекарствата од типот на капките и спрејовите за нос дејствуваат така што рецепторите на крвните садови во носот реагираат на нив, се намалуваат и го отвораат носниот премин за да го олеснат дишењето. Тие се толку делотворни што понекогаш е тешко да се следат упатствата и да се користат само два до три пати на ден, односно да се користат само неколку дена по ред.

Предизвикуваат ли зависност?

Честата употреба на спрејови и капки за нос може да доведе до т.н. состојби на медикаментозен ринитис. Ова се случува кога се оштетени носната слузница и мирисниот нерв и крвните садови во носот почнуваат да зависат од капките. Исто така, можна е долга трајна сувост на слузницата, појава на красти, иритација на устата и грлото и кивање. Оваа зависност може да трае со денови, месеци или години. Некои луѓе ги користат кога веќе не се настинати или не е сезона на алергии. Зависноста е психичка и овие лица секогаш имаат шишенце капки со нив. Ако, на пример се наоѓаат во загушлива просторија и слузницата им е сува тие нема да го измијат носот со вода, што е најдобро решение во овој случај, туку ќе капнат капки во носот за да почнат да дишат нормално.

Специјалистите по оториноларингологија велат дека пречестото користење на спрејовите и капките за нос предизвикува скратување на нивното дејство и ја поттикнува потребата да се користат сѐ почесто. Исто така, кога еднаш слузницата ќе се исуши заради континуирана употреба на спрејовите, се појавува долготрајно затнување на носот, заради што продолжува потребата за нивно понатамошно користење.