Домашни лекови кои и лекарите ги препорачуваат

Нема потреба секој пат кога ќе ве заболи главата, кога ќе се изгорите, ве боли грлото или имате запек, да користите лекови. Овие состојби може да ги излекувате и со нешта кои веќе ги имате во кујната.

Изгореници – Доколку изгореницата е мала, како на пример, ако го изгорите прстот на шпорет или пегла, доволно е да ја држите раката под млаз студена вода околу 10 минути. Исто така, добра опција е на изгореното местото да намачкате малку маргарин. Наместо ладење, подобра опција е маргаринот, кој ќе ја “собере“ температурата, советува д-р Џефри Пелегрино.

Главоболка – Најдобриот класичен лек за главоболка е мразот, велат стручњаците. Поновите лекови за главоболка можеби се поефикасни, но бројни студии покажале дека мразот е ефикасен и кај мигрената. Најдобро е неколку минути да држите мраз на задниот дел од главата, со вратот.

Болка во грлото – Најдобриот домашен лек за воспалено грло се наоѓа во вашата кујна. Секако, ако имате температура или некои други симптоми, потребно е да се јавите на лекар, но ако само ве гребе грлото, доволно е да го исплакнете со мешавина од вода и сол, вели д-р Нил Хаген.

Запек – До запек доаѓа поради проблеми со варењето. Студија покажала дека консумирање на 12 суви сливи дневно има далеку подобар ефект во регулирањето на варењето отколку современите лекови.