Досадна и постојана болка во рамото-повреда на ротаторната манжетна

Повредите на ротаторната манжетна се чести и се зголемуваат со возраста. Овие повреди може да се појават порано кај луѓе кои имаат работни места за кои е потребно постојано извршување на движења над главата.

Ротаторната манжетна е група на мускули и тетиви кои го опкружуваат зглобот на рамото, држејќи ја главата на коската на надлактицата цврсто во плиткиот приклучок на рамото. Повредата на ротаторната манжетна може да предизвика досадна болка во рамото која се влошува ноќе.

Повредите на ротаторната манжетна се чести и се зголемуваат со возраста. Овие повреди може да се појават порано кај луѓе кои имаат работни места за кои е потребно постојано извршување на движења над главата, како што се сликари и столари.

Вежбите со физикална терапија може да ја подобрат флексибилноста и силата на мускулите околу рамениот зглоб. За многу луѓе со проблеми со ротаторната манжетна, овие вежби се сè што е потребно за управување со нивните симптоми.

Понекогаш, кинењето на ротационата манжетна може да настане од една повреда. Во тие околности, луѓето треба брзо да побараат лекарски совет бидејќи можеби ќе им треба операција.

Повредите на ротационата манжетна може да се движат по сериозност од едноставно воспаление до целосно кинење на тетивата.

Симптоми
Болката поврзана со повреда на ротаторната манжетна може:

Да се опише како досадна болка длабоко во рамото
Наруши спиење
Направете го отежнато чешлање на косата или посегнување зад грб
Да биде придружена со слабост на рацете
Некои повреди на ротаторната манжетна не предизвикуваат болка.

Кога да одите на лекар
Вашиот матичен лекар може да ја процени краткотрајната болка во рамото. Веднаш посетете го вашиот лекар ако веднаш имате слабост во раката по повреда.

Причини
Повредите на ротаторната манжетна најчесто се предизвикани од прогресивно абење и кинење на ткивото на тетивата со текот на времето. Повторувачката надземна активност или долготрајните напади на кревање тешки може да ја иритираат или оштетат тетивата. Ротаторната манжетна може да се повреди и при еден инцидент при падови или несреќи.

Фактори на ризик
Следниве фактори може да го зголемат ризикот од повреда на ротаторната манжетна:

Возраст. Ризикот од повреда на ротационата манжетна се зголемува со возраста. Кинењата на ротаторната манжетна се најчести кај луѓето постари од 60 години.
Некои занимања. Работите за кои се потребни повторливи движења на раката над главата, како што се столарија или сликање на куќи, може да ја оштетат ротационата манжетна со текот на времето.
Одредени спортови. Некои видови повреди на ротаторната манжетна се почести кај луѓето кои учествуваат во спортови како бејзбол, тенис и кревање тегови.
Семејна историја. Може да има генетска компонента поврзана со повредите на ротационата манжетна бидејќи се чини дека тие се јавуваат почесто во одредени семејства.


Компликации
Без третман, проблемите со ротационата манжетна може да доведат до трајно губење на движењето или слабост на рамениот зглоб.

Дијагноза
За време на физичкиот преглед, давателите на здравствени услуги ќе притиснат на различни делови од погоденото рамо и ќе ја поместат вашата рака во различни позиции. Тие, исто така, ќе ја тестираат силата на мускулите околу вашето рамо и на вашите раце.

Тестовите за сликање може да вклучуваат:

Х-зраци. Иако кинењето на ротационата манжетна нема да се појави на рендген, овој тест може да ги визуелизира коскените шпорети или други потенцијални причини за вашата болка – како што е артритисот.
Ултразвук. Овој тип на тест користи звучни бранови за да произведе слики од структури во вашето тело, особено меките ткива како што се мускулите и тетивите. Тоа му овозможува на давателот да ги процени структурите на вашето рамо за време на движењето. Исто така, овозможува брза споредба помеѓу погоденото рамо и здравото рамо.
Магнетна резонанца (МРИ). Оваа технологија користи радио бранови и силен магнет. Добиените слики ги прикажуваат сите структури на рамото со многу детали.
Третман
Конзервативните третмани – како што се одмор, мраз и физикална терапија – понекогаш се сè што е потребно за да се опорави од повреда на ротаторната манжетна. Ако вашата повреда е тешка, можеби ќе ви треба операција.

Терапија
Физичката терапија е обично еден од првите предложени третмани. Вежбите приспособени на специфичната локација на повредата на ротаторната манжетна можат да помогнат да се врати флексибилноста и силата на вашето рамо. Физичката терапија е исто така важен дел од процесот на опоравување по операцијата на ротаторната манжетна.

Инјекции
Стероидна инјекција во рамениот зглоб може да биде корисна, особено ако болката го попречува спиењето, секојдневните активности или физикална терапија. Иако таквите снимки често даваат привремено олеснување, тие исто така можат да ја ослабат тетивата и да го намалат успехот на идната операција на рамото.


Многу различни видови операции се достапни за повреди на ротаторната манжетна, вклучувајќи:

Артроскопска поправка на тетива. Во оваа процедура, хирурзите вметнуваат мала камера (артроскоп) и алатки преку мали засеци за повторно да ја прикачат скинатата тетива на коската.
Поправка на отворена тетива. Во некои ситуации, поправка на отворена тетива може да биде подобра опција. Во овие типови операции, вашиот хирург работи преку поголем засек за повторно да ја прикачи оштетената тетива на коската.
Пренос на тетива. Ако скинатата тетива е премногу оштетена за повторно да се прикачи на коската на раката, хирурзите може да одлучат да користат блиска тетива како замена.

Замена на рамото. За масивни повреди на ротаторната манжетна може да биде потребна операција за замена на рамото. За да се подобри стабилноста на вештачкиот зглоб, со иновативна процедура (обратна артропластика на рамо) се вградува топчестиот дел од вештачкиот зглоб на лопатката и штекерот на коската на раката.
Болката од мала повреда на ротаторната манжетна често се намалува сама по себе, со соодветна грижа. Престанете да го правите она што ја предизвикало болката и обидете се да избегнете болни движења. Ограничете кревање тешки или надземни активности додека болката во рамото не се смири. Шлаг на рамото може да помогне да се чувствува подобро. Може да бидат корисни и лекови за ослободување од болка без рецепт, како што се ибупрофен  или ацетаминофен  .