Дознајте дали имате здрав менструален циклус

Секој ментруален циклус е малку поинаков од оној пертходниот, било да се работи за траењето, болките, надуеноста или промените во расположението. Значи, поимот “нормално“ вусшност варира од жена до жена, и од циклус до циклус.

Нормалниот менструален циклус трае 28 дена, а менструалното крварење трае три до седум дена. Но, многу жени доживеале период кога менструалниот циклус им се пореметил.

Што е нормално?

Секој менструален циклус е малку поинаков од оној пертходниот, било да се работи за траењето, болките, надуеноста или промените во расположението. Значи, поимот “нормално“ вусшност варира од жена до жена, и од циклус до циклус.

Ваша верзија на нормално

Со оглед на тоа дека не постои универзален циклус за споредба, само морате војот циклус да го сместите во одреден ритам. Како ќе знаете што е нормално за вас? Водете дневник за да ги знаете датумите, но и симптомите, како што е болката и промените во расположението. На тој начин, полесно ќе воочите ако вашиот менструален циклус почне да отстапува од вообичаениот ритам.

Нормалниот менструален циклус трае 28 дена, а менструалното крварење трае три до седум дена.

Изостанок на циклус

Изоастанокот на менструален циклус може да биде предизвикан од стрес, некоја болест или прекумерно намалување на телесната тежина. Иако овие фактори повремено можат да го пореметат циклусот, ако имате редовни сексуални односи, добро е да се направи тест за бременост. Причина за изостанок на циклусот, може да биде и ендометријозата, поради што се советува лекарски преглед за утврдување на точната причина.

Пообилен циклус

Ако забележите дека менструалниот циклус ви е пообилен од вообичаено, не догајте веднаш паника, тоа може повремено да се случи. Но, ако почувствувате замор, слабост или вртоглавица, треба да ја проверите крвната слика, оти може да се работи а пад на нивото на железо.

Краток циклус

Имате впечаток дека штотуку ви завршил циклусот, и повторно добивате? Тоа може да биде знак за сериозни проблеми, за што е неопходен итен лекарски преглед.