Дознајте дали сте болни од количината на стрес

Иако некои симптоми на стрес може да бидат очигледни, други кои се поврзани со него, може да ве изненадат, а ова се осум тивки симптоми на кои треба да обрнете внимание.

Луѓето се под стрес повеќе од било кога, а тоа го потврдуваат и истражувања според кои три од четири лица велат повеќе не можат да се носат со секојдневниот стрес.

Но, многумина не се свесни дека стресот може да предизвика низа непријатни здравствени проблеми. Во прилог на тоа доаѓа и сознанието до кое дојдоа научниците мината година, дека среќните луѓе главно имаат поздраво срце, но и дека ризикот од мозочен и срцев удар расте за над 50% ако сте под стрес.

Иако некои симптоми на стрес може да бидат очигледни, други кои се поврзани со него, може да ве изненадат, а ова се осум тивки симптоми на кои треба да обрнете внимание.

Често промени на телесната тежина

Стресот активира ослободување на хормонот кортизол, што ја намалува способноста на телото да го преработува шеќерот во крвта и го менува начинот на кој се матболизираат мастите, протеините и јаглехидраатите, што може да доведе до дебелеење или до слабеење.

Чести главоболки

Стресот ослободува хемикалии кои можат да предизвикаат промена на нервите и крвните садови во мозокот, што резултира со главоболка.

Црвен осип

Кога телото е под стрес, имуниот систем почнува да се бори и телото почнува да ослободува хемиски хистамин како би се борело против болести, и затоа не зачудува што многумина на стрес регаираат со црвен осип.

Губиток на концентрација

Прреголема количина на хормонот на стрес – кортизол може да го отежне фокусирањето и концентрацијата, предизвикувајќи проблеми со помнењето, како и анксиозност, па дури и депресија.

Жиговина и надуеност

Стресот може да ја поремети работата на дигестивниот тракт на повеќе начини, предизвикувајќи цело тело да произведува повеќе киселина за варење, што доведува до жиговина.

Чести настинки

Кога се под стрес, луѓето се разболуваат. Тоа може да бидат настинки оти имуниот систем не може да ги одбие вирусите, велат лекарите.

Акни и мозолчиња

Ако одеднаш лицето се исфрли со акни или мозолчиња, главен виновник може да е стресот.

Опаѓање на косата

Значајниот стрес остава голем број фоликули на влакната во т.н. фаза на мирување, а неколку месеци подоцна, тие влакна паѓаат. Стресот може да предизвика и да имуниот систем ги напаѓа фоликулите на косата, што резултира со паѓање.