Дознајте што сè може да предизвика болка во дојките

Прочитајте што се може да предизвика болка во градите, за да смирите или да посетите лекар.

Болката во градите им предизвикува главоболка на многу жени, оти се поврзува со рак на дојка. Причина за загриженост често нема, оти причините може да бидат различни…

Зошто ве болат градите?

МЕНСТРУАЦИЈА: Ова е нормална состојба и повеќето жени чувствуваат еден вид на болка пред и за време на менструалниот циклус, а ја предизвикуваат хормоните и чувствителноста на градите.

ДОЕЊЕ: По породувањето, мајките може да чувствуваат болка во градите, не важно дали дојат или не. Ако состојбата се влошува и болката не поминува, поразговарајте со својот лекар. Може да биде знак за маститис.

МАСТИТИС: До оваа состојба доаѓа кога млечните канали се запушуваат и предизвикуваат воспаление. Симптомите се болни гради, температура и црвенило околу дојките.

БРЕМЕНОСТ: Еден од првите симптоми на бременост се болни гради, предизвикани од хормонални промени. Болката е посилно изразена во првиот триместар.

ЦИСТИ: Бенигните цисти може да предизвикаат болка и непријатно чувство во градите. Ако напипате топче на дојките, најдобро е да поразговарате со лекар, како со преглед би се утврдило за какво топче станува збор.

РАК НА ДОЈКА: Болката, за жал е еден од симптомите на рак на дојка, па ако забележите било каква абнормалност заедно со болката, веднаш побарајте лекарска помош.

Превенција за секоја болка е здрав исхрана, исправна големина на градник и контрола на хормоналната слика.