Дури 2 368 различни бактерии има на еден дел од човековото тело, кој сите забораваат да го измијат

Независно од тоа дали се туширате наутро или навечер, веројатно, спаѓате меѓу луѓето кои не мијат добро еден мал дел од телото

Научниците токму на тој дел нашле 1458 видови бактерии кои дотогаш биле потполно непознати! За време на истражувањето кај 60 учесници пронашле дури 2368 различни видови бактерии. Значи, уште една причина повеќе да посветиме внимание на овој дел од телото.

Имено, за време на туширањето често забораваме на папокот. Меѓутоа, на оваа мала точка од нашето тело би требало да посветуваме повеќе внимание. Освен бактерии таму се насобираат и влакненца од ткаенина.

Георг Штајнхаузер, научник од Атомскиот институт на Техничкиот универзитет во Виена, истражувал три години зошто во папокот се собираат влакненца. Открил дека виновник затоа е рапавата структура на влакненцата по кожата околу папокот. Тие „кинат“ нитки од облеката која ја носиме и така истите доспеваат во папокот.

Најдобар совет за чистење

По правило доволно е само чисење со вода, благ сапун и рака. Потоа папокот треба темелно да се исуши. Зависно од обликот, можете да користите и стапче со вата. Ако кожата ви е сува, тогаш можете после чистењето да ја намачкате со кокосово масло. Ако папокот непријатно ви мириса, можно е да се работи за воспаление, па во тој случај треба да побарате помош од дерматолог.