Дури 20 отсто од луѓето им се попривлечни на комарците од останатите – како да знаете дали сте меѓу нив?

Вистина е дека комарците некои луѓе повеќе ги сакаат од други

Дали знаете дека касаат само женките комарци, а мажјаците не. Иако и едниот и другиот пол се хранат од сокот од цвеќиња и овошје, на женките им е потребна и крв за да бидат во состојба да снесат јајца. Затоа кога ќе ве касне женката комарец нема да престане да ’цица’ додека не ги наполни своите резервоари и така не обезбеди храна за своите идни потомци. Токму овде се крие одговорот зошто ист комарец каса и по неколку пати.

Еве кога е поверојатно дека ќе ве касне комарец?

Додека се движите – мислите дека попрво тоа ќе се случи додека мирувате, но всушност не е точно. Обично касаат додека се движите затоа што така ве забележуваат полесно. Затоа обично напаѓаат додека сте на вечерна прошетка.

Се потите – потта е посебен афродизијак за комарците, затоа што еден комарец може да ја намириса и на оддалеченост од 50 метри.

Ако вежбате надвор – тогаш всушност сте вистински магнет од две причини. Ем се движите ем се потите. Шансите уште повеќе се зголемуваат ако има доста зеленило околу вас.

Додека пиете пијалак – особено ако се работи за пиво! Истражувањата покажале дека комарците повеќе ги напаѓаат луѓето кои консумирале пиво.

Дали е точно дека комарците напаѓаат само во вечерните часови? Постојат комарци кои се активни и дење, но тие почесто може да се најдат во природа, не и во поголемите градови. Таму живеат комарци кои најмногу функционираат ноќе.