Дури и умереното консумирање црвено месо го зголемува ризикот од рак на дебелото црево

Резултатите од ова истражување укажуваат дека лицата кои јадат црвено или преработено месо четири и повеќе пати неделно, имаат поголем ризик од развој на рак на дебелото црево, од оние кои јадат цревно и преработено месо помалку од два пати во неделата.

Консумирањето умерени количини црвено месо и/или преработено месо е поврзано е со зголемен ризик од развој на рак на дебелото црево, укажува нова студија. Имено, консумирањето на 76 грама црвено или преработено месо дневно е поврзано со 20% поголем ризик од развој на колоректален карцином во споредба со консумирањето на само 21 грам дневно.

Исто така, консумирањето алкохол го зголемува ризикот од рак на дебелото црево, но консумирањето на влакна од лебот и житарките го намалува тој ризик.

Резултатите од ова истражување укажуваат дека лицата кои јадат црвено или преработено месо четири и повеќе пати неделно, имаат поголем ризик од развој на рак на дебелото црево, од оние кои јадат цревно и преработено месо помалку од два пати во неделата.

Треба да се напомене дека бројни студии откриле различна поврзаност помеѓу консумирањето црвено месо и ракот. Внесот на преработено месо е поврзан и со ризикот од појава на рак на желудникот.