Двојките најчесто се караат за пари за време на празниците

Истражувањето покажало дека паровите се расправаат за своите финансии три пати месечно, додека половина од испитаниците изјавиле дека главната причина за кавга е неочекуваното трошење на пари

Претстојните празници се замислени како идилично време од годината – се печат и јадат прекрасни мирисливи колачи и јадења, се пакуваат и отвораат подароци, се пеат песни, се оди на гости… Но не е се така идеално – последното истражување покажува дека дури 61 процент од луѓето се жалат на лоши односи со партнерите за време на празниците.

Имајте на ум дека духот на празниците не се подароците и раскошот, туку времето минато во мир и спокојство со вашите најблиски

Повеќе од 35 отсто испитаници одговориле дека често се бесни и лути во овој период од годината

Се прашувате од каде доаѓаат овие негативни емоции во време кога треба да владее празничен дух, мир и спокојство? Одговорот го има во резултатите на студијата на „Harris Interactive AG“, во која биле опфатени 1 000 лица. Тие покажуваат дека паровите се расправаат за своите финансии околу три пати месечно, додека половина од испитаниците изјавиле дека главната причина за расправија е неочекуваното трошење пари.

Во време на празници секогаш се троши повеќе, а со тоа бројот на расправиите значително се зголемува. Бидете смирени и имајте разбирање. Не дозволувајте да влезете во празничната стапица. Празниците се скапи, треба да издвоите пари за подароци, а сигурно сакате и нова гардероба, барем за дочекот на Новата година. Ако имате деца и поголемо семејство, постои голема можност да се соочите со уште поголем финансиски стрес. Во таква ситуација понекогаш е тешко да се размислува рационално, а тоа може да предизвика конфликт меѓу паровите. Сепак имајте на ум дека ако ви недостасуваат финансии, не се задолжувајте, туку бидете скромни во подароците. Духот на празниците не се подароците и раскошот, туку времето минато во мир и спокојство со вашите најблиски.