Еден од 6 заболени од КОВИД-19 има само гастроинтестинални симптоми

Гастроинтестиналните симптоми на КОВИД-19  многу се разликуваат и може да вклучуваат: губење на апетитот, мачнина, повраќање, пролив и болка во стомакот.

Иако поголемиот број на болни со КОВИД-19 имаат вообичаени симптоми како покачена телесна температура и кашлица, според анализата на 36 студии за новиот коронавирус, најмалку 16 проценти од заразените со SARS-CoV-2 имаат само гастроинтестинални симптоми на болеста.

Гастроинтестиналните симптоми на КОВИД-19  многу се разликуваат и може да вклучуваат: губење на апетитот, мачнина, повраќање, пролив и болка во стомакот.

Се смета дека лекарите треба повеќе внимание да посветат на знаците на воспаленија на цревата и перфорација на цревата, бидејќи се ретки, но може да укажуваат на напредната фаза на болеста.

Исто така, треба да се нагласи и дека присутноста на овие симптоми нужно не значат дека пациентот има КОВИД-19.