Едноставен крвен тест може да помогне во дијагностицирање на тумор на мозокот

Едноставен крвен тест може да помогне во дијагностицирање на тумор на мозокот

Нов едноставен крвен тест може да им помогне на лекарите од семејна медицина, или матичните лекари во дијагностицирање на тумор на мозокот, тврдат британските научници од Универзитетот Бристол.

Инаку, проблемот кај пациентите со тумор на мозокот е во неговото доцно откривање во поодмината фаза, кога туморот е неоперабилен.

Се смета дека примената на новиот тест и пораното дијагностицирање на туморот на мозок, значајно ги ја унапредила негата и лекувањето на пациентите со тумор на мозокот, и би довела до намалување на трошоците за лекување, како и подобрување на квалитетот на живот на пациентот.

Пораната дијагноза на туморот на мозок со помош на овој тест е можна благодарение на развојот на флуросцентни наноматеријали на база на јаглерод.

Инаку, најчестиот вид на малигнен тумор на мозокот кај возрасните – глиобластом, обично е многу агресивен, што значи дека може брзо да расте и да се шири.