Едноставен тест на крвта, ефикасен во откривање на агресивен рак на простатата

Ракот на простата е најчест карцином меѓу мажите во Западните земји, а годишно во светот се дијагностицираат нови 1,3 милиони случаи.

Истражување кое го спровеле британски научници од Квин Мери универзитетот во Лондон, покажало дека со помош на нов и едноставен тест на крвта може ефикасно и точно да се открие присутност на сгресивен карцином на простатата.

Во комбинација со тестот за одредување на серумско ПСА (специфичен антиген на простата), новиот тест може да им помогне на мажите да ја избегнат непотребната и инвазивна биопсија, како и прекумерното лекување.

Новиот тест, открива рани клетки на карциномот или циркулирачки туморски клетки, кои го напуштиле туморот и влегле во крвотокот пред ширење во телото.