Едноставен тест на урината може брзо да открие прееклампсија

Ова е прва клиничка студија која користела дијагностички тест Congo Red Dot (CRD на хартија. Овој тест се покажал ефикасен во поставувањето или исклучувањето на дијагнозата на прееклампсија.

Американски научници од универзитетот во Охајо откриле дека со помош на едноставен тест на урината може да се открие прееклампсија, една од најсмртоносните состојби врзани за бременоста.

Ова е прва клиничка студија која користела дијагностички тест Congo Red Dot (CRD на хартија. Овој тест се покажал ефикасен во поставувањето или исклучувањето на дијагнозата на прееклампсија. Се смета дека овие резултати ќе имаат огормно влијание на здравјето на жените и на децата.

Во моментов, дијагнозата на прееклампсија се поставува на основа на зголемен крвен притисок и присуство на одредени протеини во урината. Ова пореметување е главна причина за предвремено породување и е одговорно за околу 18% од смртноста на мајките во САД.

Прееклампсијата се јавува кај над 8% од бремени жени, а проблем е што таа е прогресивна болест.