Експериментален лек може да го забави когнитивното пропаѓање кај пациентите со Алцхајмерова болест

Се смета дека оваа терапија може значајно да го промени текот на болеста кај луѓето во најраните стадиуми на Алцхајмерова болест.

Експериментален лек за Алцахајмерова болест (леканемаб) го забавил когнитивното пропаѓање кај пациенти со Алцхајмерова болест во ран стадиум на болеста, но загриженоста во врска со несаканите реакции или нуспојавите од лекот – отекување на мозокот и крварење во мозокот останува, укажуваат резултите од новата студија.

Исто така, се покажало дела лекот ги намалува нивоата на амилоиди во мозокот. Имено, леканемаб – кој се дава преку инфузија на секои две недели – е моноклонално антитело кое цели на протеин, амилоид, кој има тенденција да се акумулира во мозокот на луѓето со Алцхајмерова болест.

Се смета дека оваа терапија може значајно да го промени текот на болеста кај луѓето во најраните стадиуми на Алцхајмерова болест.

Извор:
New England Journal of Medicine