Емоционалната загуба и другите силни емоции може да имаат физички ефекти опасни по живот

Нашето ментално и физичко јас се сложено поврзани. А живеењето со скршено срце, тага и разочараност може физички да му наштети на вашето тело. Ретко е опасно по живот, но потенцијално штетно, особено на долг рок.

Емоционалната загуба и другите силни емоции може да имаат физички ефекти опасни по живот. Повеќето од нас претходно доживеале некаков вид на скршено срце.

Можеби тоа беше раскинувањето на врската што ве остави да се чувствувате осамени, исклучени или отфрлени. Или смртта на некој близок што го остави твоето срце скршено. Дури и губењето на работата може да остави празнина во вашиот живот што изгледа како дупка од која можеби никогаш нема да излезете.

Секоја загуба во вашиот живот може да ги поттикне чувствата на тага. А тагата е моќна емоција – од која може дури и физички да се разболите.

Но, дали можеш да умреш од скршено срце?

Можно е, да. Но, дали е веројатно? Воопшто не.

„Силните емоции како тага, лутина, страв, па дури и возбуда предизвикуваат физички промени во вашето тело“, објаснува д-р Марк Гилинов, кардиолог. „Емоционалните одговори апсолутно влијаат на вашата физичка благосостојба. Но, веројатноста дека всушност ќе умрете од скршено срце е прилично мала“.

Разговаравме со д-р Гилинов за тоа како скршеното срце може физички да влијае на вашето здравје.

Кога скршеното срце физички боли
Кога размислувате за скршено срце, веројатно мислите повеќе на емоционална благосостојба отколку на вашето физичко здравје на срцето. Но, излегува дека има многу преклопувања.

Тоа е затоа што нашата емоционална состојба има вистинско влијание врз нашата физичка состојба (и обратно).

Ајде да погледнеме неколку начини на кои доживувањето кршење на срцето може – буквално – да го повреди вашето срце, како и остатокот од вашето тело.

Синдром на скршено срце (тоа е реално)
Кога доживувате емоционални или трауматски настани, вашиот нервен систем активира хормони на стрес, како адреналин и епинефрин. Тоа е нормално.

Но, ретко, и од причини кои не се добро разбрани, лице во емоционална вознемиреност може да доживее настан како срцев удар. Тоа се нарекува синдром на скршено срце, или поформално, стрес-кардиомиопатија или такоцубо кардиомиопатија. Тоа може да биде итна ситуација која бара брза медицинска помош.

Еве што се случува.

По емотивно наполнета ситуација, добивате огромен наплив на адреналин – многу повеќе од типичен емотивен одговор. Напливот на хормони може да предизвика вашиот срцев мускул да престане нормално да се собира, што ќе ве доведе во краткотрајна срцева слабост.

Симптомите на синдромот на скршено срце може да се чувствуваат како срцев удар и вклучуваат:

Ненадејна и силна болка во градите.
Скратен здив.
Неправилни отчукувања на срцето.
Низок крвен притисок.
Палпитации на срцето.
несвестица.
Дури и на ЕКГ (електрокардиограм), синдромот на скршено срце може да изгледа како да имате срцев удар. Но ти не си.

„Синдромот на скршено срце веројатно е предизвикан од хормонски фактори“, вели д-р Гилинов. „Може да имитира срцев удар, но срцевите удари се предизвикани од згрутчување на крвта во артериите“.

Поголемиот дел од времето, срцевата слабост ќе се реши. Но, ако не, синдромот на скршено срце може да предизвика смрт во исклучително ретки околности – како во помалку од 1% од случаите. Значи, важно е да побарате итна медицинска помош ако искусите симптоми слични на срцев удар.

Тагата е најчестиот емоционален стрес поврзан со синдром на скршено срце (оттука и името). Но, симптомите може да се појават во рок од неколку минути или часови по кој било многу емотивен настан. Раскинување или смрт на некој близок, да. Но, исто така и блесоци на интензивна возбуда, како добивка на лотарија. Или по преживеан чин на насилство, сообраќајна несреќа или природна катастрофа.

Висок крвен притисок
Да се живее со скршено срце и тага може да биде стресно. И како природен одговор за време на висок стрес, вашето тело влегува во режим на борба или бегање (исто така наречен одговор на стрес). Тоа предизвикува каскада од промени во вашето тело.

Вашите зеници се шират. Се напнуваш или трепериш. И, што е најважно, вашиот пулс и крвниот притисок се искачуваат.

Покачен крвен притисок

„Негативните емоции, вклучително и оние кои најчесто ги поврзувате со скршеница или тага, може да предизвикаат зголемување на крвниот притисок, зголемување на васкуларната реактивност и зголемување на ризикот од згрутчување на крвта“, вели д-р Гилинов.

Краткотрајното зголемување на вашиот крвен притисок веројатно нема да биде проблематично за повеќето луѓе. Но, ако веќе имате висок крвен притисок или ако сте изложени на ризик за други срцеви заболувања, стресот од скршеното срце може да биде штетен со текот на времето.

Срцев удар
Брзото зголемување на крвниот притисок потенцијално може да доведе до срцев удар. Тоа е особено точно за луѓето кои веќе се изложени на висок ризик.

„Стресните емоции може да предизвикаат срцев удар кај луѓето кои се ранливи“, нагласува д-р Гилинов.

Тоа не е вообичаено, но во некои случаи, брзото зголемување на крвниот притисок може да биде премногу за вашето срце да се справи, особено ако живеете со срцеви заболувања или ако имате лична или семејна историја на срцев удар.

Срцевите удари можат да бидат многу сериозни и опасни по живот. Ако покажувате знаци на срцев удар, од клучно значење е да добиете итна медицинска помош.

Депресија
Тагувањето и скршеното срце може да се чувствуваат исцрпувачки. И иако е сосема нормално малку да се чувствувате „напуштено“ кога ви е скршено срце, долгите периоди на тага можат да преминат во доменот на депресијата.

Можеби размислувате за депресијата како нешто што влијае на вашата ментална состојба, и тоа го прави. Но, животот со депресија може да го оштети и вашето физичко здравје.

„Луѓето со депресија имаат зголемена веројатност за развој на срцеви заболувања, и обратно“, споделува д-р Гилинов. „Поврзаноста е доволно силна што секој со депресија треба да биде скриниран за срцеви заболувања, а срцевите пациенти треба да се оценуваат за депресија“.

Како домино во низа, долгорочните чувства на кршење на срцето може да доведат до депресија, што може да доведе до срцеви заболувања, што е водечка причина за смрт во САД.

Завршни мисли
Нашето ментално и физичко јас се сложено поврзани. А живеењето со скршено срце, тага и тага може физички да му наштети на вашето тело. Ретко е опасно по живот, но потенцијално штетно, особено на долг рок.

Ако искусите ненадејни знаци на срцев удар, побарајте итна медицинска помош. За подолготрајни чувства на болка или тага, размислете за разговор со професионалец за ментално здравје. Тие можат да ви помогнат да научите да живеете со нова норма и да ја подобрите вашата целокупна благосостојба.