Ендоцервикална киретажа-испитување на клетките и ткивото за знаци за абнормалности

Ендоцервикалната киретажа е корисна дијагностичка процедура која може да помогне во откривање на сериозни гинеколошки проблеми. Сепак, важно е да се консултирате со вашиот лекар за сите детали и потенцијални ризици пред да се изврши оваа процедура.

Што е тоа ендоцервикална киретажа, кога се употребува, кои се симптомите што доведуваат до неа, и каква е рехабилитацијата?

Ендоцервикална киретажа (ЕЦК) е медицински процедураза отстранување на примерок од ткивото од внатрешноста на цервикалниот канал за дијагностички цели. Оваа процедура се користи за испитување на клетките и ткивото за знаци на абнормалности, како што се предракови или ракови промени.

Кога се употребува ендоцервикална киретажа:

 1. Абнормални Пап тестови: Ако Пап тестот покажува абнормални клетки кои не можат целосно да се објаснат со колпоскопија, може да се препорача ЕЦК за понатамошна дијагностика.
 2. Колпоскопија: Ако резултатите од колпоскопијата (детален преглед на грлото на матката) се нејасни или покажуваат сомнителни области, ЕЦК може да помогне во дополнителната проценка.
 3. Постменопаузално крварење: Ненормално крварење кај жени после менопаузата може да бара дополнителни тестови, вклучувајќи и ЕЦК, за да се исклучи можноста за рак или други состојби.
 4. Истрага на други абнормалности: ЕЦК може да се користи и за дијагностицирање на други абнормалности во цервикалниот канал, како што се полипи или инфекции.

Симптоми што доведуваат до ендоцервикална киретажа:

 1. Ненормално вагинално крварење: Вклучува крварење помеѓу менструалните циклуси, после сексуален однос или после менопауза.
 2. Абнормални резултати од Пап тест: Наоѓање на абнормални клетки кои бараат понатамошна дијагностика.
 3. Болка во карлицата: Хронична или необјаснета болка во карлицата која бара дополнителни истражувања.

Процедура на ендоцервикална киретажа:

 • Подготовка: Пациентката лежи на гинеколошки стол и се администрира локална анестезија за да се намали болката и непријатноста.
 • Процедура: Лекарот користи инструмент наречен кирета за внимателно да го отстрани ткивото од внатрешноста на цервикалниот канал.
 • Завршување: Примерокот од ткивото се испраќа на лабораториска анализа за да се испита за абнормалности.

Рехабилитација по ендоцервикална киретажа:

 1. Одмор: После процедурата, може да биде препорачано да се одмарате неколку часа.
 2. Блага непријатност: Некои жени може да почувствуваат блага непријатност или болка во карлицата, која обично се ублажува со болкоублажувачи.
 3. Крварење: Лесно крварење или исцедок е нормално во првите неколку дена по процедурата.
 4. Избегнување на сексуална активност: Се препорачува да се избегнува сексуална активност, користење на тампони и туширање на вагината најмалку една недела по процедурата.
 5. Следење на симптомите: Ако имате силно крварење, силна болка или треска, треба веднаш да се обратите на вашиот лекар.

Ендоцервикалната киретажа е корисна дијагностичка процедура која може да помогне во откривање на сериозни гинеколошки проблеми. Сепак, важно е да се консултирате со вашиот лекар за сите детали и потенцијални ризици пред да се изврши оваа процедура.