Еректилната дисфункција може да води до срцев удар

Еректилната дисфункција е еднакво силен фактор, како и историјата на болеста во семејството и пушењето.

Постои силна поврзаност помеѓу еректилната дисфункција и болестите на срцето, а неколку студии покажале дека мажите кои страдаат од еректилна дисфункција (ЕД), имаат поголеми шанси да страдаат од болести на срцето.

Еректилната дисфункција е еднакво силен фактор, како и историјата на болеста во семејството и пушењето.

  • Што е еректилна дисфункција?

Некогашниот назив импотенција, е заменет со изразот еректилна дисфункција, а се појаснува како неспособност за постигнување или одржување на ерекција, доволна за сексуален однос, а може да има повеќе причини:

  • Стрес, депресија, анксиозност
  • Повреди на пенисот
  • Хронични болести
  • Одредени лекови
  • Операција на простата
  • Цигари, алкохол, наркотици

За да се постигне ерекција, мора да се исполнат три услови:

  • Нервите во пенисот мора да функционираат правилно
  • Циркулацијата во пенисот мора да биде добра
  • Мора да доаѓа до надразба од мозокот

Која е поврзаноста помеѓу ЕД и болести на срцето?

За жал, поврзаноста е силна и докажана. Неколку студии покажале дека ако мажот страда од ЕД, има многу поголем ризик од развој на кардиоваскуларни заболувања. Една студија предупредила дека 57% од мажите на кои им е направен бајпас, и 64% од оние кои доживеале срцев удар, еднаш во животот страдале од ЕД.