Ерекцијата многу кажува за вашето здравје!

Битно е колку често имате ерекција затоа што токму тоа открива какво ви е здравјето, односно зборува за состојбата на организмот

Ерекцијата односно нејзината зачестеност или отсуство може да укаже на сериозни здравствени проблеми. Добро е да знаете дека доколку посветите внимание токму на неа ќе бидете во можност да спречите низа болести. Со набљудување на своето тело секогаш можете да се заштитите во здравствена смисла, а малите сигнали ќе ви помогнат да имате подолг и поквалитетен живот.

Во таа смисла – кога последен пат сте размислувале за ерекцијата. Веројатно, никогаш. Сепак би требало.

Секој крвен сад во вашиот организам содржи ендотелиум, чии клетки се исполнети со нитрит-оксид. Кога тој ќе се отпушти во крвотокот, односно кога станува збор за пенисот доаѓа до нагло опуштање на мускулите. Во случај на фреквентна циркулација нитрит-оксидот брзо поминува низ крвотокот и мускулите кои го апсорбираат „не трпат“, туку продолжуваат да функционираат нормално. Меѓутоа као постои какво било запушување на крвните садови одреден мускул апсорбира поголема количина од овој оксид при што доаѓа до моментална атрофација, па заради тоа често чувствувате таканаречено „клецкање“ на нозете, но заради тоа и пенисот може да падне.

Во најлош случај, неправилното функционирање на ендотелиумот доведува до еректилна дисфункција.

Кардиологот Џоел Кан е зачетник на теоријата „Релација ерекција-срце“ и тој вели дека ерекцијата може подобро да ги предвиди болестите на срцето и севкупниот крвен систем отколку високиот крвен притисок и холестеролот.

„Ако имате помеѓу 45 и 50 години, дијабетес и уште „тешко ви станува“ мошне веројатно е дека ви се заканува срцев или мозочен удар“. Посветете внимание на вашиот полов орган и спречете ги новите  болести“, вели Кан.

Важно е да одредите колку е силна вашата ерекција.

Група сингапурски научници, пак воспоставиле четири типа на ерекција и ги споредиле со намирници и тоа: краставица, банана со кора, банана без кора, тофу сирење. Според студијата на Кан, претставниците „краставица“ имаат најздрав крвен систем и не треба да се грижат, додека сите останати категориии се загрозени.

Треба да се напомене дека еректилната дисфункција е заболување кое често е предизвикано од други физиолошки проблеми и во тој случај на неа не треба да се потпрете како на симптом на сериозна болест.