Eсенски алергени и како да се борите со нив

Кога станува збор за сезонските алергии, повеќето луѓе веднаш помислуваат на експлозијата на полен во пролетта. Но, чешањето на грлото, насолзените и црвени очи, шмркањето и кивањето не се префрлени само на април и мај. Кога лисјата почнуваат да паѓаат и воздухот се лади, многу алергени може да го предизвикаат истиот сет на симптоми.

Кога станува збор за сезонските алергии, повеќето луѓе веднаш помислуваат на експлозијата на полен во пролетта. Но, чешањето на грлото, насолзените и црвени очи, шмркањето и кивањето не се префрлени само на април и мај. Кога лисјата почнуваат да паѓаат и воздухот се лади, многу алергени може да го предизвикаат истиот сет на симптоми.

Едно растение ајдучка трева може да произведе до 1 милијарда зрна полен по сезона. Овој жолт цветен плевел цвета во август, но предизвикува алергиски симптоми до есен, додека првото замрзнување не го убие растението. Расте на национално ниво, но е најзастапена во руралните области на Истокот и Среден Запад. Според Фондацијата за астма и алергија на Америка, околу 75 отсто од луѓето кои страдаат од пролетни алергии ќе бидат погодени и од поленот од амброзија.

 

План за одбрана од полен
Инсталирајте апликација за количеството на полен. Повеќето локални весници и ТВ веб-страници за вести објавуваат дневен извештај. Останете внатре колку што е можно повеќе, особено за време на шпиц (обично од средината на утро до рано попладне). Ако треба да излезете надвор, носете сликарска маска за да го филтрирате поленот.

Чувајте ги прозорците на домот и автомобилот целосно затворени. Соблечете ги чевлите и јакната пред да влезете во вашиот дом. Не сакате да го следите поленот што сте го собрале надвор. Редовно вакумирајте ги теписите и тапацирот.

Редовно перете ја облеката, постелнината и завесите. Не ги сушете алиштата на отворено. Често капете ги вашите миленици – особено кучињата и мачките на отворено.

План за одбрана од мувла

Овие габи напредуваат и на отворено и на затворено. Тие растат од и произведуваат спори кои, како полен, се шират од ветрот или воздухот од затворените простории. Мувлата и мувлата имаат тенденција да растат во текот на целата година. Во есента, тие растат на влажни паднати лисја и купишта компост. Тие напредуваат во влажни области во затворени простории како подруми, бањи и кујни.

За разлика од поленот, мувлата и мувлата не се убиваат со првиот мраз, но тие имаат тенденција да одат во фаза на мирување во текот на зимските месеци.

План за одбрана од мувла
Средувајте го вашиот двор со паднати лисја и отстранете ги лисјата од олуците. Не оставајте купишта лисја во вашиот двор. Чувајте ги компостот и купиштата отпад од дворот подалеку од куќата и носете заштитна маска кога гребете лисја и чистете корпи за компост. Погрижете се редовно да ги празнете кантите.

Користете одвлажнувач во куќата, особено во подрумот. Воздухот треба да биде помеѓу 35 и 50 проценти влажност. Редовно чистете ги бањите и кујната користејќи оцет или средства против мувла купени во продавница за да избегнете појава на мувла и мувла.

Уништите ги прашинските грини

Прашинските грини се микроскопски членконоги кои се хранат првенствено со снегулки од човечка кожа кои природно се фрлаат низ домот. Тие се вообичаен алерген во текот на целата година кој напредува на температури кои се движат од високи 60-ти до средината на 70-тите години. Прашинските грини обично умираат при екстремни температури или ако влажноста падне под 70 проценти.

Речиси е невозможно целосно да го ослободите вашиот дом од грини од прашина. Но, можете да преземете чекори за да ги одржите на податливо ниво.

План за одбрана
Исчистете ги отворите за воздух низ куќата пред да го вклучите централното греење за прв пат по летото. Покријте ги вашите душеци и перници со навлаки отпорни на прашина (грините ја сакаат спалната соба). Редовно мијте ја целата постелнина во топла вода (130°F или повисока).

Користете одвлажнувач за да го задржите воздухот под 50 проценти влажност. Редовно бришете прашина и вакуумирајте го домот и задолжително носете маска за филтрирање додека чистите. Размислете за инсталирање на дрвени подови наместо тепих од ѕид до ѕид.

Уредете го првутот и крзното за миленичиња

Првутот за домашни миленици се состои од мртва кожа што ја фрлаат животните во домот. До 40 проценти од луѓето со сезонски алергии имаат и алергии на домашни миленици. Алергиите на домашни миленици се предизвикани од екстра-чувствителен имунолошки систем кој реагира на првут, крзно, плунка или урина од домашни миленици.

Некои раси на кучиња предизвикуваат повеќе реакции од другите. Свети Бернард и булдозите се меѓу најлошите раси за лушето со алергија. Мачките имаат двојно поголема веројатност од кучињата да предизвикаат алергиски реакции кај луѓето.

План за  одбрана
Избегнувајте контакт со крзнени миленичиња, особено мачки и кучиња, доколку сте познати алергии. Ако сте подготвени да имате семејно милениче, размислете за расите кои се хипоалергични, како што се Хавани и Шнауцери. Редовно мијте ги и чувајте миленичиња. Носењето маска за филтрирање може да помогне да ги контролирате вашите алергии.

Размислете да дозволите миленици само во одредени области од домот и чувајте ги од мебел. Чувајте ги кутиите за отпадоци и постелнината за домашни миленици подалеку од отворите за воздух и користете прочистувач на воздух за да го исчистите воздухот од алергени за домашни миленици.

Лекови и имунотерапија
За многу луѓе, алергиите од есен може да се контролираат со лекови за алергија кои се издаваат без рецепт или лекови кои содржат антихистаминици. Тие обично доаѓаат во форма на апчиња, пастили, капки за очи или спрејови за нос.

Нети садовите со физиолошки раствор за плакнење може да се користат за лекување на симптоми на алергии. Имунотерапијата (алергиски снимки) може да биде ефикасна опција ако имате тешки алергии кои не реагираат на опциите што се продаваат без рецепт. Истрелите функционираат со постепено изложување на имунолошкиот систем на одреден алерген за да може да изгради толеранција.

Подготовката за алергии не значи да се чувате пред прозорецот во страв од полен и други алергени. Преземањето на мерките на претпазливост споменати погоре може да ви помогне да ги направите вашите алергии податливи во текот на годината.