Еве каде има најмногу бактерии во домот

Ако мислевте дека најмногу бактерии има на тоалетната школка, се лажете. Еве каде ги има најмногу, и како да се намали нивниот број од овие елементи

Вообичаено е верувањето дека најмногу микроби и бактерии има на тоалетната школка, но експертите велат дека ова не е точно. Таа всушност и не ни влегува меѓу највалканите домашни предмети.

– Прекинувачите и далечинските управувачи се преполни со бактерии, вели научниот истражувач Карен Холиман.

Најкритично место за кое мислиме дека е мошне хигиенско е кујната. Површините за приготвување храна и даските за сечење се контаминирани со бактерии, додава Холиман. Тој вели дека и секој ден преку прашината вдишуваме големо количество микроби, а таа се таложи во теписите, душеците, постелнината. Ова може да предизвика разни видови алергии.

НСФ Интернационал, светска организација за јавно здравје, ова и го потврдила. Докажале дека ова се предметите во нашиот дом кои поседуваат најмногу бацили:

  1. Сунѓерите за миење садови и кујнските крпи;
  2. Мијалниците;
  3. Чашите за четкички за миење заби;
  4. Чиниите за храна за миленици;
  5. Апаратите за кафе;
  6. Чешмите во тоалетот;
  7. Играчките за миленици;
  8. Работните површини во кујната;
  9. Копчињата и рачките на шпоретот;
  10. Даските за сечење храна:

 Како да се намали бројот на бактерии од овие површини?

Чистењето е очигледно првиот чекор.

„Треба често да се мијат рацете, но и да се чистат сите предмети кои често се допираат и користат“, објаснува Холиман.