Еве колкава е шансата да се заразите со делта сојот во овој момент

Ако сте вакцинирани и не е така голема.

Пораките што се шират со вакцината против болеста КОВИД-19 и заштитата од болеста се збунувачки, веројатно и поради тоа што пандемијата се одвива во реално време додека научните докази се нецелосни или се менуваат, но често9 не се ниту ставени во вистинскиот контекст.

Неодамнешна студија открила дека половина од населението во Америка верува дека шанси да се заразат постојат или дека се големи, иако 75% од испитаниците се вакцинирале. Минатата недела во Њујорк тајмс е објаснето зошто е таква перцепцијата и колкави се шансите да во овој момент и самите се заразите.

Шансата дека лице ќе добие КОВИД-19 е околу 1 од 5000 (во ден), а и помалку, ако сте внимателни или живеете во подрачје каде вакцинираноста е голема. За да дојдат до овие бројки, следени со случаи во три американски подрачја – Јута, Вирџинија и Кинг Каунти. Логично, очекувано е ризикот да биде поголем каде моментално вирусот е многу активен и многу помал во местата каде поголемиот процент од луѓето се вакцинирани.

ЗА НЕВАКЦИНИРАНИТЕ, ВИРУСОТ Е ПОГОЛЕМА ЗАКАНА

Во написот се наведува дека стапката на инфекции е околу четири пати поголема во земјите со најмал број на вакцинирано население. Делта сојот е проблем, но одбивањето на вакцина е многу поголем.

ЦЕНАТА НА ПРОБОЈНИТЕ ИНФЕКЦИИ

“Не е јасно колку од нив треба да се стравува, бидејќи обично се благи и често личат на грип, во Англија опуштеноста е голема кога се зборува за моменталниот ризик. Вакцините често спречуваат опасни исходи кај возрасните, а ризикот за малите деца е минимален, па е можно да тие никогаш и да не предложат да децата се вакцинираат. Но, да го оставиме вирусот сам да ја води приказната без да сае мешаме, може да дојде до наплата со висока цена“, оценуваат во текстот експертите.

ГОЛЕМА ПРИЧИНА ЗОШТО ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИРАТЕ

Во реалноста, ризикот од инфекција со кој било вирус останува низок ако сте вакцинирани, а ризикот од тешка форма на болеста е уште помал.

“Во Сиетл, на пример, за еден ден, приближно едно од милион вакцинирани лица е примено во болница поради симптоми на КОВИД. Ризикот е многу блиску до нула, така што човечкиот мозок може да го перцепира на тој начин. Сакам да кажам дека ризикот за вакцинираните луѓе е мал како на пример кога седите на велосипед “, додаваат стручњаците.

КОЛКУ Е ОПАСЕН ДЕЛТА СОЈОТ ЗА ДЕЦАТА?

За разлика од минатите варијанти кои ги заобиколија децата, оваа не ги избира своите жртви, така што и децата под 12 години се изложени на ризик. Од почетокот на овој месец, во САД се пријавени околу 94.000 случаи на инфекција кај деца.

Делта варијантата е многу повеќе заразна, и затоа е почеста кај децата“, објаснува д -р Пол Офит, директор на Центарот за инфективни болести, Филаделфија.

Според Центарот за контрола и превенција на болести се работи за двојно позаразна варијанта која може да предизвика поопасни симптоми кај лицата кои не се вакцинирани, а со оглед дека децата се невакцинирани, се работи за ризична група.