Еве колку пати е потребно да миете заби, раце или да се туширате

поред стручњаците и лекарите, доволно е туширање еднаш или два пати неделно.

Можеби ќе ве изненади, но веројатно се туширате повеќе од што е потребно. Според стручњаците и лекарите, доволно е туширање еднаш или два пати неделно. Секојдневното туширање ги елиминира добрите бактерии од кожата, што ја зголемува можноста за инфекции и болести.

МИЕЊЕ ЗАБИ

Забите треба да се мијат најмалку два пати дневно, еднаш наутро и еднаш навечер. Но, треба да се мијат и по јадење, за да се заштитат од кариес и инфекции.

МИЕЊЕ РАЦЕ

Не е важно колку пати ги миете рацете, туку е важно во кои ситуации ги миете рацете. Најважни ситуации во кои треба да ги миете рацете се: пред и по јадење, по извршување нужда, откако ќе го издувате нос, кивнете или кашлате, но и во други ситуации кои можат да влијаат на здравјето.

СЕЧЕЊЕ НОКТИ

Зависно од тоа колку брзо ви растат ноктите, но наједноставно е тоа да се провери со нечистотиите по ноктите. Штом почне да се собираат нечистотии, време е за сечење на ноктите.