Еве што се случува во нашиот организам при помислата на кафе

Стручњаците советуваат дека најдобро е да се почекаат неколку часа пред да се испие првото утринско кафе

За многумина првото утринско кафе е дел од нивната секојдневна рутина. Во моментот кога ќе почнете да размислувате за своето прво утринско филџанче, вашиот ендокрин систем создава и ослободува допамин познат како хормон на задоволството. Штом помислите дека наскоро ќе го испиете првото кафе, веднаш се чувствувате подобро.

Според пишувањето на Social Science Information, варењето кафе или возењето до вашето омилено кафуле се активности кои отпуштаат уште повеќе допамин во вашиот организам. Од друга страна, аромата на кафето кое го консумирате е мошне важна.

Да се разбудите и да помирисате кафе, велат стручњаците, е повеќе од самото пиење. Меѓутоа кога ќе го испиете вашето тело брзо го апсорбира кофеинот и потребни се само неколку минути да дојде до мозокот. Кога еднаш ќе се најде таму, кофеинот се врзува за дел од невронот кој го „уништува“ хормонот од кој ни се спие.

На крајот, истражувањата покажале дека секој следен филџан кафе нема да има исто влијание како првиот, утрински.