ЕВЕ ШТО ВЕЛАТ СТРУЧЊАЦИТЕ: Можат ли вакцината против КОВИД-19 и против грип да се примат во исто време?

Овие податоци е добро да ги знаете.

Кога на почетокот на оваа година започна вакцинирањето против КОВИД-19, стручњаците советуваа најмалку две недели да не се примаат други вакцини, но новите истражувања покажуваат дека вакцината може да се прима и со други вакцини.

Со оглед дека вакцината против КОВИД-19 е нова, Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) нема многу податоци за тоа што и како може да се случи. Но, како сезоната на грип се наближува, веројатно стравувате да ги примите и двете вакцини во исто време, но и од самите болести.

Еве што треба да знаете за истовремено примање на две вакцини или за имунолошкиот одговор на нив:

  • СМЕЕ ЛИ ДА СЕ ПРИМАТ ДВЕ ВАКЦИНИ ВО ОТПРИЛИКА ИСТО ВРЕМЕ?

Според зборовите на проф. Касандра Пјер, инфектолог и директорка на болницата за инфективни болести во Бостон, одговорот е да. Таа тврди дека не што не е опасно, туку препорачувада се вакцинирате против овие болести, ако чекате на втора доза вакцина против КОВИД-19 или се уште не сте се вакцинирале, а и од причини како би спречиле ширење на болеста во заедницата.

Додека се уште се навикнуваме дека примаме две дози од една вакцина во краток временски период, повеќе вакцини во исто време и не е нешто ново. Д-р Џиџи Гронвал смета дека децата редовно примаат неколку вакцини во ист термин, па запознавањето на организмот со повеќе вируси во ист момент нема да влијае на квалитетот на реакцијата на имуниот систем.

Тој вели дека нашиот имун систем е способен да џвака гума за џвакање и да се движи во исто време. Со други зборови, мали се шансите дека телото ќе се бори да се создаде имунуолошки одговор на грипот бидејќи сте примиле и вакцина против КОВИД-19, или обратно.

Според пишувањата на ЦДЦ, имунитетот ќе реагира исто на некоја вакцина и ако прими две различни во ист ден.

Во секој случај, веројатно нема да се чувствувате полошо ако примате две вакцини отколку што би се чувствувале ако примате само една. Николас Барос, инфектолог, наведува дека би препорачал да се користат две различни раце, доколку е можно, со цел да се намали реакцијата од една рака, доколку се појави. Сосема е нормално да се чувствувате малку уморни по вакцината, но ако примате две, тоа никако не значи дека ќе имате двојно посилни симптоми, а тоа може да се заклучи и  според слични случаи во минатото.

  • КОГА ТРЕБА ДА СЕ ПРИМИ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИД-19, А КОГА ПРОТИВ ГРИП?

Д-р Пјер смета дека вакцината против грип треба да се прими на почетокот на сезоната на болеста, а тоа токму во овој месец. Други експерти ќе кажат дека вакцината против грип треба да се прими во октомври. Но, бидејќи сега е важно што е можно повеќе луѓе да примаат вакцина против КОВИД-19, нема да биде проблем ако ги примите двете вакцини во ист ден.

“Сега е сосема во ред да примите вакцината против грип, а добро време е и за вакцина вакцината против КОВИД, ако веќе не сте ја примиле“, смета д-р Пјер.