Еве зошто бабите и дедовците се некогаш лоши за здравјето на децата

Проблемот, пред се, е во тоа што премногу ги хранат што не е добро

Неспоредлива и неспорна е улогата која бабите и дедовците ја имаат во животот на своите внуци. Но едно ново истражување дава поинаков поглед на работите – имено, резултатите од научното истражување на Универзитетот во Глазгов откриваат дека бабите и дедовците може да имаат негативно влијание врз здравјето на внуците. Зошто? Проблемот е, пред се, во тоа што премногу ги хранат, што не е добро. Исто така, приготвената храна која им ја нудат бабите и дедовците на своите внуци често не е направена од квалитетни намирници.

Во истражувањето, исто така, е наведено дека повеќето од нив ги изложуваат децата на пасивно пушење. Истражувачите велат дека дедовците и бабите имаат добри намери кога им даваат слатки како награда на децата, но тоа не е добро за нивното здравје.

„Ако здравите навики почнат да се развиваат уште од најрана возраст, многу е полесно да продолжат во подоцнежниот период“, вели Линда Балд од Британскиот институт за истражување на ракот.

Научниците истакнуваат дека ова истражување покажува дека улогата која ја имаат бабите и дедовците во животот на децата треба да биде уште повеќе препознаена и поддржана.