Еве зошто имате гасови во време кога треба да добиете менструален циклус

Со грчевите, зголемениот апетит и промените на расположението, жените имаат проблеми и со гасовите.

Едно истражување покажало дека 73% од жените барем еднаш проживеале некоја форма на проблеми со дигестијата за време на ПМС или за време на менструалниот циклус. И додека болката во стомакот и дијареата се најчести симптоми, за жал, жените доживуваат и гасови.

Гинекологот и професор, Аби Вејн вели дека постојат неколку теории кои на различни начини го објаснуваат постоењето на гасови за време на менструалниот циклус, а самата причина за појава на гасовите лежи во хормоните.

Кога се доближува овулацијата (отприлика 13. или 14. ден од менструалниот циклус), нивото на хормонот прогестерон почнува да расте во подготовка за можна бременост. Но, ако до бременост не дојде, туку доаѓа менструален циклус, почнува отпуштањето на се. Затоа, не се загрижувајте ако првиот ден од менструалниот циклус добиете дијареа, бидејќи прогестеронот цела недела се задржувал во телото и тогаш е моментот да се испушти.